torsdag 29 mars 2012

Dymmelstrutar,Påskägg och Häxorna

Visst var det mer man fixade förr till Påsken. Kanske småbarnsfamiljerna fortfarande gör det, hoppas det. När jag var barn över 70 år sen, då var det mycket spännande med Tuppen som värpte under kudden i sängen. Sen på morgonen låg det en silverpeng under kudden, den hade tuppen varit med. Konstigt att De inte sade att Hönan hade värpt. Sen var det ju Dymmelonsdag, då skulle man hänga en strut på någon. Roligast var det ju när man hade fått fast en strut på sin lärare i skolan. Skärtorsdagen hade vi alltid främmande på besök, då var det våfflor det bjöds på. Långfredagen var väldigt religiös då skulle det vara tyst och lugnt. Jag kommer ihåg en gång när min kompis och jag spelade kort, Skitgubben var det. Det blev ett herrans liv om det man skulle helga den dagen. Jag har för mig att det inte fanns bio på Långfredagen, den dagen skulle det vara stängt. Den var verkligen lång på den tiden. Men Påskafton var det inte religiöst längre då var det fest, med Påskbord, nubben kom fram och de sjöng och spelade, då var det livat igen. De både följde bibeln och inte, det blev som det passade dem då. Men tänk vad Påskkort man skrev till alla, nu SMSar man eller Mailar. Det är på både gott och ont, det var trevligt med alla kort förr. Barnen kommer i allafall fortfarande utklädda till Påskkäringar, de bjuder på gott men vill gärna ha en liten slant med, så klart De får. Sen kokte käringarna en häxbrygd som skulle förtrolla någon, Deskulle väl pigga upp sig lite innan färden till Blåkulla. Jaa det var då det, nu är det lite lugnare, eller???

2 kommentarer:

  1. Ja, det är mycket som har förändrats genom åren. Men påskkärringarna dyker upp som vanligt. Bara jag hittar kvasten till på torsdag när det bär i väg.
    Kramis

    SvaraRadera
  2. Skiter i dörrknackningen detta år ! Löneförhandling på gång så jag klarar nog budgeten. Kanske kan pilla i mig ett ägg eller två.Min kvast gick på auktion så det får bli båten till Blå Jungfrun tror nog jag skiter i det med och inriktar mig på den Allsvenska starten......"TUPPEN"

    SvaraRadera